lørdag 11. august 2012

Oss late, negative utbrente i mellom

Jeg jobber nå 50% i en attføringsbedrift. Jeg mener helt seriøst at vi i Norge, og kanskje spesielt i de største byene, er veldig heldige som har de tilbudene vi har. Jeg er takknemlig for at jeg får være der, og at jeg får bruke dette som et springbrett, forhåpentligvis til en karriere jeg blir fornøyd med.

Men samtidig er jeg sint. Sint, forbannet, bitter. Jeg skal holde kjeft og være fornøyd, fordi vi har det så godt i Norge. Ja, vi har det godt i Norge, men det betyr ikke at alt er fantastisk. "Du må ikke være så negativ", sa noen til meg halvt på spøk. Men skal vi virkelig la oss bli behandlet som om vi er dumme i hodet, bare fordi vi ikke er helt friske? Jeg trenger ikke noe foredrag for å skjønne at man må virke interessert og oppegående på jobbintervju for å få jobben. Problemet er jo ikke at jeg er dum, men at jeg er syk. "Alle blir slitne i blant", sier de. Men jeg vet selv hvordan utbrent-sliten føles, og jeg vet ting ikke blir bedre av å presse meg når jeg har det sånn. "Bare du blir vant til tanken på en vanlig jobb, så er det ikke så skummelt lenger". Det er skummelt, fordi jeg blir så sliten bare av å være i en "tullejobb" der ingen krever at jeg holder deadlines. Når jeg blir så sliten av det, hvordan blir det da i en vanlig jobb, der jeg har krav om deadlines, i tillegg til imaginære krav jeg antar alle sikkert stiller til meg? Jeg har framtidsangst. Når øyeblikket kommer, så takler jeg det meste. Men skal jeg tenke for mye på det som skal skje om noen måneder blir jeg gal av angst. Det funker ikke sånn for meg, at bare jeg tenker på ting som skal skje så slutter det å være skummelt. Og hvis jeg tenker på en jobb jeg kanskje ikke orker enda, som jeg kommer til å presse meg igjennom fordi folk har forventninger, som kanskje gjør at jeg blir dårligere igjen.... Nei, jeg kan ikke bli utbrent enda en gang. Det tror jeg ikke psyken min hadde tålt.

Jeg ble utbrent av å gjøre for mye og ha for høye krav til meg selv. Jeg har ambisjoner og drømmer om alt jeg vil gjøre. Og så blir jeg ofte behandlet som om alt jeg trenger er et lite dytt, for å skjønne hvor mye jeg er i stand til å klare. Tror de virkelig ikke jeg vet hva jeg er i stand til? Jeg er i stand til å jobbe meg så hardt ned i grøfta at det tar årevis å komme opp igjen. Jeg kan jobbe så hardt og målrettet at jeg ikke bryr meg om jeg ikke klarer å spise og sove. Jeg trenger for f... ikke noe dytt! Jeg trenger ikke samme talen som han med depresjon eller hun som mistet jobben trenger. Jeg er ikke deprimert, jeg har ikke sosial angst, jeg er ikke tiltaksløs, lat eller dum.

Jeg føler jeg nesten akkurat har kommet inn i attføringsbedriften, og jeg merker allerede nå at det er press for å komme seg videre. Jobbsøkerkurs og stillingsannonser. Møter med flere veiledere på en gang, så man sitter der og føler seg overkjørt. Kvelder der jeg tenker altfor mye på jobb, stillingsannonser og CV-er. Dager på jobb hvor jeg mister motet og tenker at jeg er for gammel allerede, selv om jeg ikke har fylt 30 ennå, jeg har for mye hull i CV-en, jeg har vært for lenge borte, jeg har for lite nettverk. Jeg er stressa. Jeg har en attføringsbedrift som nyeste punkt på CV-en, det kan umulig være positivt. Hva hvis jeg ikke får en fast stilling før årene med AAP er omme? Og hva med pensjonen? Jeg skulle bli trygg på arbeidslivet og min grad av friskhet av å være der. I stedet får jeg økende stressnivå og føler meg ikke tatt på alvor.

Vi som er utbrente har ingen som passer på oss. Vi har venner, bekjente eller familiemedlemmer med mer eller mindre velmenende råd om hva som ville hjulpet oss, vi har saksbehandlere og veiledere som noen ganger vil hjelpe oss, og andre ganger vil hjelpe systemet. Vi har vært borti leger og fagfolk som heller ikke kan si noe sikkert om hvor lenge vi vil ha det sånn, eller som kan gi oss en punktliste over hva vi bør gjøre for å bli friske igjen.Vi har bare oss selv, og da må vi stole på det kroppen vår sier til oss, nå som vi endelig har skjønt at det er verdt å høre på hva kroppen sier. Så hvis venner syns det er rart at vi aldri orker å være med på ting som er gøy, naboer syns vi ser så friske ut eller attføringsbedriften utøver press for å få oss videre - så må vi tørre å reise oss og si hvordan vi har det. For ingen av dem aner hvordan det er å være så sliten at du ser dobbelt, rommet spinner litt rundt, samtalene flyter rundt deg men du hører ingen ord, hodet er fullt av bomull og det er en kraftanstrengelse å gå til kjøkkenet eller skrive en handleliste.

Det er så respektløst å anta at vi er late! Hadde vi vært det, så ville vi vel ikke jobbet så hardt at vi ble syke av det, og vi ville hvert fall ikke søkt hjelp etterpå. Vi er de siste som burde blitt stemplet som late. Tenk på det, neste gang noen anklager dere for å være nav-snyltere.

Og når jeg er inne på temaet respekt: Jeg syns man skal gi folk respekt, uansett om de er sjefer, ansatte, trygdede eller barn. Og da skal man være veldig forsiktig med hvordan man oppfører seg mot folk som er i en sårbar posisjon og som skal ut i jobb igjen. Jeg er verken dum eller lat, jeg er bare ikke helt frisk. Jeg trenger ingen som presser meg eller forteller meg hvordan jeg føler meg og hvorfor jeg føler det sånn. Jeg trenger bare litt tid til å bli frisk, og litt trygge rammer.

- Christiane

12 kommentarer:

  1. Der satte du ord på mange av mine tanker og frustrasjoner. Er ikke lett å være for syk til å være frisk..og for frisk til å være syk :\
    Ønsker dere alt godt i kampen om å få seg selv og sitt liv tilbake!

    SvarSlett
  2. Nei, der sa du det... Man må være frisk for å ha nok ressurser til å være syk.

    Takk i like måte, håper du også blir frisk raskt!

    - Christiane

    SvarSlett
  3. Hei,

    jeg kjenner dere jo ikke, men er utbrent selv og kom over dette klippet i dag og måtte bare dele det, selvfølgelig mest det om hun som er utbrent

    http://www.nrk.no/nett-tv/klipp/791485/

    SvarSlett
  4. Takk for tipset! Det var virkelig interessant. Stakkars dame, jeg satt hele tiden og tenkte "hvorfor er det ingen som stopper henne? Hvorfor sier ingen at hun ikke gir seg selv noen annen mulighet enn nederlag? Hvorfor sier ingen til henne at ni måneder sykmelding ikke er nok, når hun ikke orker å gå opp en trapp en gang?" Ni måneder er ikke nødvendigvis så mye i Utbrent-land, dessverre. Det er ikke så oppsiktsvekkende at hun ikke er bra enda, og det er ikke hennes feil. Skulle ønske hun ga seg selv nok tid til å bli frisk igjen, og at hun enten fikk bra hjelp til å endre tankesettet eller at hun fant seg en ny jobb. Psykologen hennes var jo ikke noe tess når hun ikke sa til henne at det ikke er smart å begynne å jobbe når hun er så syk, og til og med en hel arbeidsdag første gangen hun prøvde å jobbe igjen! Ikke rart hun ikke tålte det.

    Synd NRK ikke hadde mer fokus på hvordan man skal gjøre livet bedre for utbrente. Fokuset var mest på den syke som ikke skjønte hvorfor hun var syk. Det hadde vært fint om de hadde lagd noe om bakgrunnen for at folk blir utbrente, sykdomsforløpet og hvordan folk blir friske. Man blir hvert fall ikke frisk av å holde på sånn som hun i det klippet.

    - Christiane

    SvarSlett
  5. hei.
    hvordan fikk dere diagnosen utbrenthet? jeg lurer på om jeg kan ha kronisk utmattelsessyndrom eller M.E... symptomslista er iallefall ganske lik.... må bare spørre da min situasjon er ganske så lik deres med utmattelse, slitenhet og angst i stressede situasjoner og ved anstrengelser..


    Ma

    SvarSlett
  6. Hei!

    Diagnosen utbrenthet fins ikke i trygdesystemet, så når leger skal legge inn utbrente i systemet blir de kalt noe annet. Ofte noe lignende "slitenhetssykdom", som jo ikke høres ut som noen ting. Da jeg gikk til legen fortalte jeg hvordan jeg hadde det, og da ble jeg sykmeldt pga utbrenthet, men diagnosen i sykmeldingen var slitenhetssykdom eller noe sånt. Men det du spør etter er vel heller hvordan jeg fant ut at jeg var utbrent. Etter å ha gått flere år og benektet at jeg var syk, gikk jeg endelig til legen da jeg nesten ikke klarte å gjøre annet enn å sove, og han mente jeg var utbrent.

    Vi vil være veldig forsiktige med å fortelle folk hva de kanskje feiler, for det er noe de må finne ut sammen med leger og annet helsepersonell. Men de vi kjenner som har ME forteller at utmattelsen ikke er det verste symptomet. Det er heller ting som muskel- og leddsmerter, lys- og lydømfintlighet, nedsatt immunforsvar, feber ved anstrengelse, infeksjoner og betennelser etter anstrengelser.

    Utmattelse, slitenhet og angst i stressede situasjoner høres for meg ut som utbrenthet. Men vi kan ikke si noe sikkert om andres sykdom. Har du sett på Canada-kriteriene? ME-foreningen skriver på sine nettsider:

    "En pasient med ME vil tilfredsstille følgende kriterier: utmattelse, utmattelse eller sykdomsfølelse etter anstrengelse, søvnproblemer og smerter; ha to eller flere nevrologiske/ kognitive manifestasjoner og ett eller flere symptomer fra to av kategoriene av autonome, nevroendokrine og immunologiske manifestasjoner".

    Kilde: http://www.me-foreningen.no/index.php?option=com_content&view=article&id=43:canada-kriteriene&catid=24:generelle&Itemid=217

    I linken over vil du også finne link til hele rapporten om symptomer ME-syke har.

    Lykke til med å finne ut hva som feiler deg! Og god bedring.

    - Christiane

    SvarSlett
  7. tusen takk for svar. men jeg lurer på om d var slik for dere at dere fikk angst eller hadde angst mye av dagen når dere først var syke, dvs. uro/nervøsitet, hjertebank, skjelvinger ... som en vond klump i magen på en måte.. ja, vanskelig å beskrive.. prøver å samle info for å bli frisk.... jeg studerte og jobbet samtidig, ikke smart, da jeg møtte veggen. selv om jeg bare skal på butikken kan jeg bli nervøs/uro i hele kroppen. trangen for å gråte er også tilstedet når d er som verst..

    håper dere kan svare på dette! prøver som sagt å samle info for videre behandling:)

    SvarSlett
  8. Hei!
    Ja, sånn var det. For min del hadde jeg en angstklump i magen døgnet rundt i mange måneder før jeg skjønte at jeg ble utbrent. Å være urolig, stressa og få angstanfall var det normale. Anfallene for meg var en stadig stigende uro i magen, som om kroppen var i full beredskapsmodus på fare.

    I tillegg kunne jeg begynne å hyperventilere, føle jeg ikke fikk puste og ble dårlig i magen. Måtte gjemme meg på do på jobben, sitte på gulvet med hodet mellom hendene og prøve å puste. Var urolig og redd for alt hele tiden.

    Og ja, normale ting er plutselig skummelt. Christiane har feks fått angst for å fylle bensin. Det som skjer er at kroppen merker at noe er galt (den er utslitt), og den prøver å forsvare seg ved å gi deg angst for å tvinge deg til slappe av. Når du ignorerer signalene kjører den på med mer angst, og til slutt vet den ikke forskjell på hva som er farlig og ikke, og dermed blir "alt" angstfremkallende.

    Studere og jobbe samtidig må ha vært veldig slitsomt. Men det er utrolig positivt at du nå har sett at dett må endres. Da er du på rett vei!

    - Mari

    SvarSlett
  9. Uff, høres veldig likt ut, slik jeg har d. D føles ut som jeg ikke vet hvor jeg skal gjøre av meg når denne angsten kommer. Å slappe av kan jeg visst bare gi opp av og til. Kroppen er helt ute av seg, og den gir jammen meg beskjed også.... Noen dager må jeg bare bli liggende på sofaen... Hvor lenge gikk d for dere før angsten begynte å slippe taket?

    SvarSlett
  10. Det husker jeg ikke helt, men i mitt tilfelle tror jeg det bedret seg etter ett års tid. Da hadde jeg fått hjelp av psykolog også. Har du prøvd avspenningsteknikker, autogen trening eller meditasjon? For meg hjelper hvert fall autogen trening når jeg ikke får sove pga angst. Ellers har vi begynt å tenke på å kanskje prøve kognitiv (gruppe)terapi, fordi en venninne av oss med angst fikk veldig stor hjelp av det. Kanskje det hadde hjulpet deg?

    - Christiane

    SvarSlett
  11. Ok, skal teste ut autogen trening. Jeg har også fremtidsangst om jeg blir bra osv osv. Har gått t psykolog 5-6 ganger dette halvåret, gått å få snakket ut m noen. Mest kognitiv terapi.

    Jeg vil også legge til at mye av den angsten/ hjertebanken jeg får er når jeg har gjort for mye eller er veldig trett og sliten, da må jeg legge meg ned å slappe av og da går d over etter en stund. Ubehagelig å ha d slik i tillegg til å planlegge ting som jeg tror jeg orker osv.

    SvarSlett
  12. Leste innslaget med tårer i øyene, for jeg kjente meg så godt igjen... ja dette skulle arbeidsgiveren min få lest, tenkte jeg, da det var så godt skrevet, ærlig og direkte, jeg klarer aldri å uttrykke meg på den måten, blir fort intimidated... arbeidsgiveren min har nemlig ikke respekt for at jeg er syk, siden det ikke synes på utsiden, så jeg blir oppfattet som vanskelig og lite samarbeidsvillig istedet. De skulle bare vist... Det er så tøft å ikke ha trygge rammer rundt seg og måtte slåss om å ovebevise hele verden om at man faktisk ER syk... Frustrerende og unødvendig... :_(

    SvarSlett