onsdag 11. april 2012

Tiltak og nerver og ikke glem å puste og slappe av...

Det har skjedd noen forandringer i det siste, og det føles som det har gått veldig fort, selv om det jo ikke har gått fort, akkurat. Vi er vant til å ha som eneste jobb å prøve å bli friske, så alt som er mer enn det føles plutselig mye. Jeg fikk et brev fra attføringsbedriften og skal veldig snart på et slags seminar der, for å få vite mer om tiltaket. Det er tidlig om morgenen, i alle fall tidlig for et B-menneske som meg, to dager på rad. Og jeg er nervøs.

Jeg har stått opp litt før de siste dagene for å venne meg til å stå opp tidlig, og nervene har gjort det vanskelig å sovne raskt om kvelden. Jeg er trøtt, beina er svake og skjelvne, jeg kjenner angsten lure rundt hjørnet og jeg føler meg egentlig mer utbrent enn for et par uker siden. Det er vanskelig å merke forskjell på "utbrent" og "trøtt og sliten", for jeg er ikke vant til å kjenne etter. Det var ikke relevant om jeg var sliten, jeg skulle gjøre noe stort sett døgnet rundt uansett.

Bare det å stå opp før og forberede meg til at jeg snart skal begynne på tiltak føles som å gjøre noe. Som steg tilbake i arbeidslivet. Og det er klart det er skummelt. Mennesker vil instinktivt prøve å unngå ubehag, og de som har blitt utbrent har utsatt seg selv for veldig mye ubehag knyttet til arbeid og studier. Så det å "gjøre noe fornuftig", altså noe som har med jobb å gjøre, kan for en utbrent høres ut som å "hoppe utfor stupet en gang til". Da kan vi kanskje prøve å endre tankemønster her:

Vi skal ikke gjøre noe som er så forbasket fornuftig, men heller noe vi kan få glede av, noe som gir OSS noe. Det handler om  hva jobben kan gjøre for oss. Hva vi vil ha ut av det. Drit i hva du kan gjøre for jobben, hva du kanskje burde si ja til. Du burde ikke si ja til noe, du burde sette grenser og si nei. Det å føle at man bestemmer og har  kontrollen er viktig, slik at vi ikke setter oss i den situasjonen igjen, der vi gjør altfor mye og ikke klarer å skru av om ettermiddagen. For man skal jo kunne skru av om ettermiddagen. Ikke sitte der og jobbe om kveldene, bekymre seg om nettene og jobbe igjen helt til langt på kveld.

Nå føles det ganske voldsomt at jeg snart skal starte på et tiltak som innebærer at jeg må være et sted og prestere hver ukedag. Det er bare halv dag, men det å skulle konsentrere seg i fire timer hver dag er en stor overgang. Det er bra jeg har et navkontor som fungerer, sånn at jeg kan si fra hvis det blir for mye for meg og hvis tiltaket gjør meg sykere. Det var så jævlig å være så dårlig, så det vil jeg helst unngå å bli igjen. Men alle som har vært utbrente vet hvert fall veldig godt hvordan det føles, så vi vil kjenne igjen tegnene hvis det er i ferd med å skje igjen. Og denne gangen vil vi roe ned før det går så langt som til et kræsj i veggen. Denne gangen kan vi stoppe før vi møter veggen, og heller slappe av litt i solveggen. Og kose oss. Ikke glem å kose deg!

- Christiane

3 kommentarer:

  1. Hei! Jeg har vært en "lurker" på bloggen deres lenge. Bare det at dere setter ord på hvordan ting føles er en trøst for en som har det på akkurat samme måten. Den dagen dere begge er friske og fungerer såkalt normalt igjen, burde dere gi ut hele bloggen som en bok. Det finnes så lite informasjon og så mange terapeuter/nav-ansatte som ikke skjønner bæret av hvordan det er å være utbrent. Bloggen deres burde vært pensum for alle som jobber i Nav og helsevesenet. Jeg har heldigvis fått en bra saksbehandler hos Nav og jeg tror sikkert han mener å hjelpe, men jeg har blitt meldt inn i diverse behandlingsopplegg som "kommer til å bli så bra for deg". Presset på å komme raskere tilbake til jobb har bare blitt større og større, og selv om legen foreskriver ro, så overstyrer nav og sier at du må møte opp på vårt opplegg ellers så tar vi sykepengene dine. Ønsker dere lykke til begge to, det er medisin i seg selv å lese det dere skriver. Det gjør at man ikke føler seg helt alene. Klem fra ei som velger å være anonym foreløpig

    SvarSlett
  2. Hei! Ønsker dere også lykke til. Jeg driver selv en nettside om psykisk helse, og legger blant annet ut aktuelle blogger om psykisk helse-tema. Jeg har lagt inn lenke til bloggen deres også!

    SvarSlett
  3. Hei begge to!
    Vi er ikke så flinke til å svare på kommentarene.

    Til Anonym: Trist at du kjenner presset fra folk rundt deg til å komme ut i jobb. Det virker som de flese tenker det bare er å hvile en uke eller to, og vips er alt i orden. De kan jo prøve selv å jobbe med intens bakrus eller influensa. Det er dumt saksbehandleren presser deg, du får prøve å understreke at den aller beste medisinen faktisk er hvile.

    Tusen takk for at du sier så mye positivt om bloggen vår. Den er jo bitteliten og ikke akkurat ofte oppdatert!:)

    Til Ove H: Tusen takk, så hyggelig at du har gjort det!:)

    - Mari

    SvarSlett